wektory
Ania: Wektor a ma długość 5m i jest skierowany na północ, a wektror b ma długość 4m i kierunek
35stopni na zachód od kierunku północnego. Wyznacz a)dlugosc , b) kierunek wektora a+b
20 paź 13:00
Mati_gg9225535:

α=35
◯ β=180
◯−35
◯=145
◯
a=5
b=4
c=a+b
c
2=a
2+b
2−2ab cosβ
20 paź 13:22
Ania: To sie wszystko zgadza, i to rozumiem.Tylko problem tkwi w odpowiedziach, bo wyszly mi zle
wyniki. Moglbys podac mi co Tobie wyszlo?
20 paź 13:24
Mati_gg9225535: nie obliczałem tylko podałem sposób

podaj swoje wyniki spróbujemy błąd znaleźć
20 paź 13:25
Mati_gg9225535: swoje obliczenia*
20 paź 13:26
Ania: ok. Wiec dlugosc wektora c obliczylam ze jest rowny 8,5888299 i juz to sie nie zgadza z odp bo
ma byc 4,2m.
20 paź 13:27
Ania: c2 = 25m2 + 16m2 − 2 (20m2)(−cos35)
20 paź 13:30
20 paź 13:30
Mati_gg9225535: cos nie z 35 tylko z 145 bierzesz, moze w tym blad
20 paź 13:30
Ania: −cos35 = −0,8192 i po podstawieniu i obliczeniu |c| wychodzi okolo 8
20 paź 13:31
Mati_gg9225535: proponuje pominąć jednostki, na koncu uwzględnij tylko

mniej zachodu z tym
20 paź 13:31
Ania: ale −cos35 mam ze wzorow redukcyjnych
20 paź 13:32
Mati_gg9225535: i ile Ci wyszedł ten −cos35?
20 paź 13:41
Ania: −0,8192
20 paź 13:44
Mati_gg9225535: po podstawieniu wychodzi mi to samo, nie widze tu błędu osobiscie, moze odpowiedz jest jakas
błędna
20 paź 13:48
Ania: w takim razie trudno, ale i tak wielkie dziekuje
20 paź 13:56