Proszę o wskazówki . :)
ess: Mam problem z liczbami zespolonymi:
Zadanie brzmi następująco:
Podać postać trygonometryczną i algebraiczną liczb:
a) z = i(2+2i) − zrobiłem bez najmniejszego problemu.
| | π | | π | |
b) z = 2cos |
| − 2isin |
| − po czasie zorientowałem się, że to jest już postać |
| | 3 | | 3 | |
trygonometryczna a moim zadaniem jest wyznaczyc postać algebraiczną, udało mi się.
c) (1+ i
√3)
4 − za żadne chiny nie mogę sobie z tym poradzić.
20 paź 12:40
ICSP: wzór De Movier'a znasz ?
20 paź 12:43
ess: no co Ty, to sa przykłady z wykładów. Były te 3 przykłady a następnie postać wykładnicza. I to
były pierwsze wykłady dt. liczb zespolonych. O niczym innym ( żadnych wzorach mi nie wiadomo
).
Ciekawe czy takie przykłady beda na lekcjach dziwne. No bo przykłady typu a) robie bez
problemu.
20 paź 12:45
ICSP: ale postać wykładnicza znasz ?
W takim razie zamień to do postaci wykładniczej.
20 paź 12:49
ICSP: albo zapisz
[(1 + i
√3)
2]
2 i podnoś do kwadratu dwa razy
20 paź 12:51
ess: jeszcze nie znam, w sensie było na wykładach ale po postaci trygo. a ja po kolei sobie wszystko
analizuje a wedlug kolejnosci najpierw jest trygo i od tego chciałem zacząć
20 paź 12:51
ess: ok, spróbuję jak mówisz
20 paź 12:51
ess: wyszło mi −8 +8√3 . ok ? ;>
20 paź 12:53
ICSP: | | π | | π | | 4π | | 4π | |
(1 + i√3)4 = 2(cos |
| + isin |
| )4 = 24 * (cos |
| + isin |
| ) = 16 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | |
(− |
| − |
| i) = − 8 − 8√3 |
| | 2 | | 2 | |
szukaj u siebie błędu.
20 paź 12:57
ICSP: −8 − 8√3i oczywiście.
20 paź 12:58
ess: ok wyszło mi

poprostu tu w notatkach , Pani wykładowca jakoś to dziwnie robiła:
mianowicie:
wyciągneła 8 przed nawias i wyszło jej −8(1+
√3)
później napisała z = −8(1+
√3) |z
1| =
√1+3 = 2 a dalej: −16(1/2 + i
√3/2) i niewiem co tu
sie porobiło

A tak sobie to zrobiłem tym sposobem co znam i mi wyszło
20 paź 12:58
ess: ty tez to dziwnie zrobiles i nie bardzo to kumam:
Ja to obliczyłem tak:
Poprostu wzielem do kwadratu i do kwadratu co dało mi −8 −8
√3i
następnie z tego policzyłem moduł co dało mi 16
| | −8 | | −8√3 | | 4 | |
a następnie wg. wzoru 16(cos |
| +isin |
| ) co dało mi 16(cos |
| π + |
| | 16 | | 16 | | 3 | |
Jak sie domyslam pewnie ja robilem długo a Wy( Ty i Pani profesor jakoś na skróty ) , czyż tak?
20 paź 13:06
ICSP: zostaw w postaci : −8 − 8
√3i i będzie dobrze

Ja oraz pani profesor użyliśmy wspomnianego już dzisiaj przeze mnie wzoru de Movier'a
20 paź 13:09
ess: to super, ze Pani profesor uzywa czegos o czym nie mówi

mam nadzieje, ze mój sposób czyli bez wzrou de Movier`a tez bedzie akceptowalny
20 paź 13:11