:)
:): stosując twierdzenie o dwóch funkcjach wykaż, że:
lim (x2 − cos 2x ) =o
→∞
lim ( ln x + sin 1x2 )= − ∞
→ 0+
bardzo proszę o rozpisanie mi tych przykładów żebym wiedziałą jak to się robi.dziękuję
20 paź 11:05
Godzio: a)
x
2 − cos2x ≥ x
2 − 1 →
∞ gdy x →
∞
| | 1 | |
lnx + sin |
| ≤ lnx + 1 → − ∞ gdy x → 0+ |
| | x2 | |
20 paź 11:09
:): bardzo dziękuję i to już całe rozwiazanie?
20 paź 11:11
Godzio:
Tak,
Chodzi o to, że jeżeli jakaś funkcja dąży do
∞ i znajdziemy funkcję większą od niej (co do
wartości) to logicznie rzecz biorąc ona też musi dążyć do
∞. Analogicznie jest z −
∞, jeżeli
wskażemy funkcję mniejszą od tej która dąży do −
∞ to oczywistym jest, że ona również pójdzie
do −
∞
20 paź 11:13
:): aha teraz rozumiem

dziękuję a mam jeszcze jedno zadanko

wyznacz granicę:
lim
sin 5 x tg 3x
x→0
20 paź 11:16
Godzio:
Analogicznie tg3x zapisz, i skorzystaj z podstawowych granic nieoznaczonych.
20 paź 11:17
:): to dla mnie jakaś czarna magia

jak Ty to ogarniasz? mam cały zestaw zadań do zrobienia i nie
wiem jak sobie poradzę
20 paź 11:19
Godzio:
Robiłem dużo przykładów, patrzyłem na rozwiązania i starałem sam robić, aż doszedłem do wprawy.
| | sin5x | | | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | tg3x | | | |
| | | | 1 * 5 | | 5 | |
limx→0 |
| = |
| = |
| |
| | | | 1 * 3 | | 3 | |
20 paź 11:23
:): jeszcze raz bardzo dziękuję

nad resztą zadań pewnie posiedzę do jutra
20 paź 11:28