PODSTAWY
joj:

PODSTAWY
W trójkąt ABC, w którym |AC| =|BC| i |AB|= 10cm ,wpisano okrąg .Punkt D jest punktem
styczności okręgu z bokiem AC i dzieli ten bok na takie odcinki ,że |CD|: |DA| =1:4.Oblicz
obwód trójkąta ABC.
po mojemu to rysunek chyba będzie tak wyglądał ,ale obliczenia nie wiem jak poprowadzić
20 paź 10:58
Mati_gg9225535: jak masz ten rysunek, ja dorysowałbym jeszcze dwusieczną kąta przy wierzchołku c i oznaczyl
punkt przzecięcia dwusiecznych jako np P oraz miejsce przecięcia dwusiecznej z podstawą (i tym
samym miejsce stycznosci z odcinkiem ab) jako E, widac wtedy ze trójkąty ADS, ASD są podobne
wiec
|AD|=|AE| = 5, z |CD|: |DA| =1:4 tego liczysz DC i masz wszystko
20 paź 11:27
Skipper:
... opuść z punktu 0 wysokość na AB ... i popatrz na trójkąt A0D i A0E ...
20 paź 11:28
Mati_gg9225535: trojkaty ASD i ASE tam mialo byc ze podobne *
20 paź 11:32
joj: ok DZIĘKI − ROZUMIEM .dZIĘKI
20 paź 11:32