udowodnij nierownosc
jam: udowodnij, że dla dowolnych a,b∊R , a2+ab+b2≥3(a+b−1)
20 paź 10:01
Godzio:
a2 + ab + b2 ≥ 3a + 3b − 3 ⇔
a2 − 2a + 1 + b2 − 2b + 1 + ab − a − b + 1 ≥ 0 ⇔
(a − 1)2 + (b − 1)2 + a(b − 1) − (b − 1) ≥ 0 ⇔
(a − 1)2 + (b − 1)2 + (b − 1)(a − 1) ≥ 0 ⇔
Wstawiając x = a − 1, y = b − 1 mamy:
x2 + y2 + xy ≥ 0 / * 2 ⇔
2x2 + 2y2 + 2xy ≥ 0 ⇔
(x + y)2 + x2 + y2 ≥ 0, co jest zawsze prawdą, □
20 paź 10:20
jam: A można tak ? :
a2+ab+b2−3a−3b+3≥0
a2+a(b−3)+b2−3b+3≥0
i teraz traktuje to jako kwadratową funkcję o zmiennej a:
Δ=....−4(b+1)2≤0
coś dodać do tego ?
20 paź 10:25
Godzio:
Jakiś komentarz by się przydał, ale jest ok
20 paź 10:46