znajdź wartość m
key: mam takie oto zadanko : znajdź wartości m, takie żeby −3 było miejscem zerowym dla funkcji
f(x)=x
3−x
2−m
2x.
zabrałem się do tego ze wzorów Viete'a, więc po podzieleniu f(x) przez x+3 reszta wyszła mi
−36−m
2x, czyli f(−3) = −36−m
2x
tylko nie wiem co z tym dalej zrobić, czy ktoś mógłby mnie pokierować?
20 paź 01:13
Mati_gg9225535: wg mnie to po prostu za x podstawiasz −3 a za y podstawiasz 0 i liczysz m
20 paź 01:18
aniabb: f(3)=0
20 paź 01:20
Mati_gg9225535: f(−3)=0
20 paź 01:21
aniabb: tak tak −3
20 paź 01:21
Piotr:
<jak bum cyk cyk >
20 paź 01:27
key: właśnie też tak robiłem, ale w odpowiedziach jest powiedziane, że m=
√1−x√3 v m=−
√1−x√3
a mi ciągle wychodzi |m|=
√12
20 paź 01:28
20 paź 01:36
key: dzięki wszystkim

w takim razie mam nadzieję, że w odpowiedziach coś im się pokręciło
20 paź 01:41
Mati_gg9225535: na jedno wychodzi

jak do odpowiediz podanej przez nich podstawisz (−3) to masz
√12
20 paź 02:06
key: aa, no oczywiście że tak

dzięki wielkie
20 paź 02:36