Fizyka
Kasia: Umie ktoś fizykę ?
19 paź 23:21
aniab: umiem
19 paź 23:21
Kasia: Samochód z nowym akumulatorem 12V o pojemności 35Ah pozostawiono na parkingu z wyłączonym
silnikiem i wyłączonymi światłami mijania ( dwie żarówki po 48W i dwie po 6W). Po jakim czasie
akumulator rozłąduje się do 20 % swojej maksymalnej pojemności ?
19 paź 23:25
PuRXUTM: Już się rozładował

zamów nowy lub sprzęt holujący
19 paź 23:28
Kasia: no dzieki
19 paź 23:29
aniab: moc P=2*48 +2*6=108W
P=U*I ⇒I=P/U=108W / 12V= 9A
35Ah*80% =35Ah*0,8= 28Ah
28Ah = 9A* t ⇒ t = 28Ah/9A = 3 1/3 h = 3h i 20 min
19 paź 23:34
PuRXUTM: aniab − czego ty nie umiesz ?
19 paź 23:36
aniab: programowania w C++ na takim poziomie na jakim umiem Pascala .... chociaż teraz jak na klastrze
mam free pascala to mi już nie jest potrzebne
19 paź 23:39
Maslanek: Skoro masz wyłączony silnik i wyłączone żarówki, to to bez sensu... P=0.
19 paź 23:42
Maslanek: Innymi słowy obwód jest otwarty.
19 paź 23:43
PuRXUTM: no zgadza się raczej włączonymi światłami mijania
19 paź 23:43
Kasia: dziękuje bardzo
19 paź 23:43
aniab: wychodzi na to że czytać też nie umiem...;>
ale moje autko potrafiło się spalić (zwarcie) nawet z wyłączonymi światełkami i silnikiem
19 paź 23:44
19 paź 23:44
Kasia: to jak będzie prawidłowo ?
19 paź 23:45
aniab: jeśli wyłączone światła to nigdy ... jeśli włączone to tak jak napisałam
19 paź 23:50
PuRXUTM: jak to nigdy jak by postał z na mrozie kilkanaście czy kilkadziesiąt dni to też się rozładuje
19 paź 23:52
Maslanek: Z tym nigdy bym nie przesadzał

Żeby się nigdy nie rozładował (albo prawie nie rozładował), to trzeba by go odłączyć
19 paź 23:52
aniab: odłączony też się rozładowuje ..ale w szkole mamy świat idealny ...;>
19 paź 23:53
PuRXUTM: zabrzmiało patetycznie
19 paź 23:56
Maslanek: Jakby był w jednakowych warunkach, w próżni, to nie prędko raczej
19 paź 23:58
Kasia: Grzejnik podłączono do napiecia sieciowego 220V i płynie przez niego prad o natezeniu 6A. Jaki
bedie tygodniowy koszt ciaglego ogrzewania tym grzejnikiem, jesli cen 1kWh energii
elektrycznej wynosi 35gr ?
20 paź 00:05
Kasia: jeszcze mam to zadanko...
20 paź 00:05
aniabb: E=U*I*t = 220V*6A*7*24h= 221760Wh = 221,76kWh
221,76kWh *0,35zł = 77,62zł
20 paź 00:12
Kasia: dziekuję

Dobranoc
20 paź 00:14