matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sinusy
***maturzystka****:
dla jakiej wartości sinα suma odwrotności pierwiastków równania x
2
+(sinα)x+sinα=1 jest równa
√
3
/2 ?
11 maj 18:44
Mickej:
1. Δ≥0 to sama dasz rade 2.
1
1
+
=U{
√
3
{2}
x
1
x
2
x
1
+x
2
=U{
√
3
{2} korzystając z wzorów viet'a
x
1
x
2
b
x
1
+x
2
=−
=−sinα
a
c
x
1
x
2
=
=sinα−1
a
−sinα
=U{
√
3
{2} dalej już sama dokończysz
sinα−1
11 maj 19:10