Zależność krotności pierwiastka od pochodnej
Maslanek: Witam!
Czy istnieje zależność krotności pierwiastka wielomianu od pierwiastków kolejnych pochodnych?
Jeśli tak to jaka? Czy moglibyście przedstawić dowód (jeśli jest dość krótki

)?
19 paź 23:00
wmboczek: Na pewno jest
Tak na oko, jeśli jest n krotnym to jest także pierwiastkiem n−1 pochodnej
W(x)=(x−p)n*P(x)
W'(x)=n(x−p)n−1P(x)+P'(x)(x−p)n
19 paź 23:14
Maslanek: Brzmi dobrze
19 paź 23:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
Wskazówka:
W(x) = (x−a)(x−b)2(x−c)3
W'(x) = 1*(x−b)2(x−c)3 + 2(x−a)(x−b)(x−c)3 + 3*(x−a)(x−b)2(x−c)2 =
= (x−b)(x−c)2[1*(x−b)(x−c) + 2(x−a)(x−c) + 3(x−a)(x−b)]
19 paź 23:16