wykaż że
kim: wykaż, że wielomian W(x) = x
3+2x
2−x−6 nie ma pierwiastków wymiernych.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
wypisałam sobie wszystkie 1,−1,2,−2,3,−3,6,−6, − |
| , |
| , ..., |
| |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
oczywiście trzeba podstawić każdy z osobna za x i wyliczyć.
ALE!
w odpowiedzi jest tylko:
"Wykazanie że wielomian nie ma pierwiastków wymiernych:
W(−1) ≠ 0 ⋀ W(1) ≠ 0 ⋀ W(−2) ≠ 0 ⋀ W(2) ≠ 0 ⋀ W(−6) ≠ 0 ⋀ W(6) ≠ 0"
czy nie za mało tego tutaj?
19 paź 22:22
ICSP: źle korzystasz z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych .
19 paź 22:34
aniab: te ułamki są źle ..same całkowite bo w mianowniku masz podzielniki wyrazu pierwszego czyli tu
tylko +−1
19 paź 22:34
Gustlik: x3+2x2−x−6
"Kandydaci" na pierwiastek
+−1, +−2, +−3, +−6
Wymiernych (ułamkowych) nie będzie, bo pierwszy wyraz ma współczynnik 1, a więc jak podzielę
dzielniki wyrazu wolnego (czyli 6) przez dzielniki pierwszego wyrazu (czyli +−1) to otrzymam
te same liczby całkowite.
Schemat Hornera:
1 2 −1 −6
1 1 3 2 −4 ⇒ W(1)=−4≠0
−1 1 1 −2 −4 ⇒ W(−1)=−4≠0
2 1 4 7 8 ⇒ W(2)=8≠0
−2 1 0 −1 −4 ⇒ W(−2)=−4≠0
3 1 5 14 36 ⇒ W(3)=36≠0
−3 1 −1 2 −12 ⇒ W(−3)=−12≠0
6 1 8 47 276 ⇒ W(6)=276≠0
−6 1 −4 23 −144 ⇒ W(−6)=−144≠0
Z tego wynika, że wielomian ten nie ma pierwiastków wymiernych. c.n.d.
19 paź 22:51
kim: ok, dzięki! ale dlaczego w książce w odpowiedzi nie jest uwzględnione +−3 ?
20 paź 11:12
Gustlik: Widocznie jest błąd w odpowiedziach, +−3 to też dzielniki 6 i mogą być one pierwiastkami.
20 paź 22:03