matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz a będziesz koksem ;P
Hwdtel 13:
Dla najdzielniejszych
Jaka jest ostatnia cyfra w rozwinięciu dziesiętnym liczby która w liczniku ma 1 a w mianowniku 5 podniesioną do potęgi 2000
19 paź 21:53
Kpt. Sanders:
5
19 paź 22:01
aniab:
6
19 paź 22:04
Kpt. Sanders:
A tak, 6
5
2000
= coś...625
1
= 0.0016
625
19 paź 22:07
Saizou :
http://www.wolframalpha.com/input/?i=1%2F5%5E%282000%29
19 paź 22:09
Vax:
1
2
2000
=
, więc wystarczy znaleźć ostatnią cyfrę 2
2000
a to
5
2000
10
2000
łatwo dostać, 6
19 paź 22:48
Profesor:
Nie rozwiązywać, zadanie z jutrzejszego egzaminu
22 paź 18:52