rozwiąż nierówność
Ewela: log przy podstawie 2 z liczby(x−1)−log przy podstawie z liczby (x+1) − log przy podstawie
19 paź 20:58
aniab: a podstawa tego środkowego logarytmu?
19 paź 21:10
Aga1.: Taka nierówność?
log2(x−1)−log2(x+1)−log(x+1)/(x−1)2>0
19 paź 21:11
Mati_gg9225535: zacznij od dziedziny
19 paź 21:12
loitzl9006:
log2(x−1)−log?(x+1)−logx+1/x−12>0
Jaka jest podstawa drugiego logarytmu?
19 paź 21:12
Ewela: Tak taka nierówność jak aga1 napisała
19 paź 21:13
Ewela: dziedzine mam i wiem jak zrobic
19 paź 21:14
Mati_gg9225535: no to jak wiesz to działaj

sprawdzimy
19 paź 21:18
loitzl9006:
Najpierw dziedzina, potem pomnóż nierówność obustronnie przez (−1) − zmieniasz znak nierówności
z ">" na "<",
| | b | |
potem wykorzystaj własność logab−logac=loga( |
| ) |
| | c | |
do zamiany log
2(x+1)−log
2(x−1) na jeden logarytm o podstawie 2
| | 1 | |
potem z własności logab= |
| |
| | logba | |
zamień log
(x+1)/(x−1)2 na log o podstawie 2
| | x+1 | |
i potem podstaw t=log2 |
| i jakoś powinno pójść |
| | x−1 | |
19 paź 21:19
Aga1.: Trzeci logarytm przenieś na prawą stronę.
| | 1 | |
Skorzystaj ze wzoru logab= |
| |
| | logba | |
19 paź 21:20
Ewela: Dzięki wszystkim za pomoc

Dobry pomysł loitzl9006 z tym pomnożeniem przez −1 na początku
| | x−1 | | x+1 | |
cały czas mi wychodziło log2 |
| + (log2 |
| )−1 >0 |
| | x+1 | | x−1 | |
czyli zasadniczo liczby logarytmowane były inne, jeszcze raz dzięki za pomoc
19 paź 21:33