matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania i nierówności, kl. II
kakomleoo:
Rozwiąż równanie:
2x − 5
2
a)
=
, wiedząc, że x ≠ 0
x
2
+ 4
x
3x − 4
3
b)
=
, wiedząc, że x ≠ 0
2 + x
2
x
11 maj 18:39
Squall:
Skoro x≠0, to: a) (2x−5)x=2(x
2
+4) 2x
2
−5x=2x
2
+8 −5x=8
5
x=−
8
drugi przykład podobnie
11 maj 18:43