Obliczy promień okręgu, w który został wpisany trójkąt równoramienny.
Figula:

To miał być trójkąt równoramienny ABC (gdzie IACI i IBCI to ramiona − nie umiałam tego nanieść
na rysunek, który i tak kiepsko mi wyszedł) wpisany w okrąg o środku O (z kolei ten punkt
dzielący podstawę na pół to D). W każdym razie mam obliczyć promień R, kiedy IDCI=3, a
IADI=IBDI=4.
Mi osobiście wyszło przybliżenie w tym zadaniu, bo wyliczyłam sobie przybliżoną wartość kąta
przy ramieniu, który ma dwa razy mniejszą wartość od kąta COB, bo ten jest środkowy, a tamten
wpisany, na tym samym łuku... A chciałabym się dowiedzieć, czy można to obliczyć tak, żeby nie
wyszło przybliżenie, a dokładny wynik i jak to zrobić i czy w ogóle ja dobrze to zrobiłam...
19 paź 20:42
loitzl9006:

Jeżeli oznaczenia mają być takie jak u mnie, to |DO|=R−|CD|=R−3
i jedziesz z Pitagorasa w trójkącie DOB
|DB|
2+|DO|
2=|OB|
2
4
2+(R−3)
2=R
2
dalej myślę że sobie poradzisz...
19 paź 21:04
%3Cb%20style%3D%22color%3A%23e87a2c%22%3Eloitzl9006%3A%3C%2Fb%3E%0A%3Cimg%20class%3D%22rysunek%22%20src%3D%22rysunek58267.png%22%20alt%3D%22rysunek%22%3E%0AJe%C5%BCeli%20oznaczenia%20maj%C4%85%20by%C4%87%20takie%20jak%20u%20mnie%2C%20to%20%7CDO%7C%3DR%E2%88%92%7CCD%7C%3DR%E2%88%923%0A%0Ai%20jedziesz%20z%20Pitagorasa%20w%20tr%C3%B3jk%C4%85cie%20DOB%0A%0A%7CDB%7C%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E%2B%7CDO%7C%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E%3D%7COB%7C%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E%0A4%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E%2B(R%E2%88%923)%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E%3DR%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E%0Adalej%20my%C5%9Bl%C4%99%20%C5%BCe%20sobie%20poradzisz...%0A%0A
19 paź 21:05
Figula: Racja, poradzę sobie... Dziękuję Ci. Najgorsze jest to, że dziś pisałam to na sprawdzianie. i
nawet napisałam sobie, że R= |DO| + 3, ale zamiast to kontynuować i wpaść na to co Ty...
Poszłam w zupełnie innym kierunku...
19 paź 21:15