Jak rozwiązać?
Mei13: x3 + 6x ≤ x + 6 jak rozwiązać takie równanie?
19 paź 20:12
aniab: nie zjadłeś(łaś) tam gdzieś kwadratu?
19 paź 20:13
Mei13: nie
19 paź 20:14
PuRXUTM: @aniab od razu byś chciała żeby się wszystko ładnie ułożyło
19 paź 20:15
PuRXUTM: @Mei13 Ciśniesz z Hornera x
3+5x−6=0
19 paź 20:16
Saizou : x3+5x+6≤0
W(−1)=−1−6+6=0
zatem mogę podzielić przez x+1 i otrzymam
(x+2)(x2−x+6)≤0
19 paź 20:16
ICSP: nie da się rozwiązać tego równania bo to nie jest równanie
Koniec zadania
19 paź 20:16
aniab: dziwi mnie x po obu stronach ;>
19 paź 20:16
krystek: x3+5x−6≤0
x3−1+5x−5≤0
19 paź 20:16
ICSP: i wszyscy macie źle
hi hi hi
19 paź 20:16
PuRXUTM: [Saizou] tam ma być x
3+5x−6
19 paź 20:17
Saizou : tam ma być −6
19 paź 20:17
krystek: (x−1)(x2+x+1)+5(x−1)≤0
19 paź 20:19
Saizou : zatem
x3+5x−6≤0
(x−1)(x2+x+6)≤0
19 paź 20:20