granica funkcji
ada: lim (x− π/2) tgx
x→ π/2
19 paź 19:57
ada: 2zadanie
lim arctg 1/x
x→0+
lim arctg 1/x
x→0−
19 paź 20:06
ada: ?
19 paź 20:54
pigor: .... , np. tak :
1) lim
x→π2 (x−
π2)tgx= lim
x→π2 −(
π2−x)ctg((
π2−x)=
| | π2−x | |
= − limx→π2 |
| * cos( π2−x)= −1*cos0= −1*1= −1 .  |
| | sin(π2−x) | |
19 paź 21:11
pigor: ... , a tu np. tak : na wykresie funkcji y=arctgx ładnie widać, że
2) lim
x→0+ arctg
1x= arctg[
1+0]=arctg(+
∞)=
π2 , zaś
lim
x→0− arctg
1x= arctg[
1−0]= arctg(−
∞)= −
π2 . ...
19 paź 21:18
ada: dzieki
19 paź 21:37