Wykaż, że
Patrycja: Wykaż, że wskazane funkcje są rosnące na wskazanych zbiorach h(x)=3√x
19 paź 19:49
Patrycja: zapomniałam dopisac ze x∊R
19 paź 19:52
PuRXUTM: zał: ... pomyśl
19 paź 19:53
Patrycja: żal? jak nie chcesz pomóc to w ogóle nie pisz, nie oczekuje odpowiedzi tylko wskazówki jak to
zrobić
19 paź 20:12
Ajtek:
Z tą dziedziną to nie zrobisz, ponieważ jest błędna.
19 paź 20:17
ICSP: zał. − założenie a nie żal .
Poza tym x nie może należeć do rzeczywistych. Błąd w zadaniu.
19 paź 20:18
PuRXUTM: ICSP "zał. − założenie a nie żal"
19 paź 20:28
pomocy: ale nam na zajęciach babka dała takie zadanie i robiliśmy je długo i ona chyba sama nie
wiedziała jak bo do wyniku nie doszlismy
19 paź 20:36
Patrycja: a co do tego założenia to oki, jestem strasznie zła bo nic nie rozumiem i ode dałam to jako
atak.
19 paź 20:37
Patrycja: założenie to trzeba zrobić ze np x1<x2
19 paź 20:38
Patrycja: no i bedzie ze h(x1)−h(x2)= 3√x1−3√x2=?
19 paź 20:42
Piotr:
no i to wszystko zmienia
19 paź 20:44
aniab: jak liczysz h(x1)−h(x2) to lepiej załóż że x1>x2 będzie bardziej naturalnie
19 paź 20:44
Ajtek:
A widzisz, tam był pierwiastek 3−ciego stopnia. I to zmienia postać rzeczy z dziedziną.
19 paź 20:44
Patrycja: h(x)=3√x1−3√x2=?
19 paź 20:44
ICSP: ... teraz mi mówicie o tym pierwiastku ?
19 paź 20:45
Ajtek:
Sami się o tym przed chwilą dowiedzieliśmy

.
19 paź 20:46
ICSP: Nie pozostaje mi nic innego jak pójść napisać kolejny program w Javie
19 paź 20:46
Patrycja: bo ja z roztargnienia złe napisałam, dziekuje
19 paź 20:47
Patrycja: i jak tam jest pierwiastek trzeciego stopnia to ja nie wiem jak to zrobić, nie mam pomysłu
19 paź 20:48
PuRXUTM: Patrycja to nie był atak, ale rozumiem nieraz człowiek jest wkurzony i pewnych rzeczy nie
wytrzymuje

Popatrz jeszcze raz co napisał
ICSP − w twoim zadaniu masz wykazać że bla bla bal... dla
x∊R
a f(x) = 3
√x nie możemy rozpatrywać dla x∊R bo na przykład wyjdzie nam że f(−2)=3
√−2 co
jest sprzeczne więc na początku przed przystąpieniem w ogóle do dowodu ustalamy dziedzinę
czyli piszemy założenia. U nas wyrażenie pod pierwiastkiem musi być ≥0 czyli x≥0 czyli
D=<−:+
∞)
Mamy wykazać .... dla x∊R a już wiemy że x nie może należeć do R więc to jest sprzeczność czyli
najprawdopodobniej błąd w zadaniu
19 paź 20:50
PuRXUTM: sory to co napisałem nie jest aktualne dla pierwiastka 3 stopnia
19 paź 20:51
ICSP: [C{ICSP]] nic nie pisał xD
19 paź 20:52
Patrycja: ja złe napisałam przykład tam powinien być pierwiastek trzeciego stopnia z x a nie trzy razy
pierwiastek z x, przepraszam za moje roztargnienie.
19 paź 20:52
PuRXUTM: jak nic nie pisał ? 20:18 chyba że mam zwidy
19 paź 20:53
Patrycja: pisał, pisał, nie masz zwidow.
19 paź 20:57
Patrycja: pomoże ktoś.?
19 paź 21:13
aniab: założenie x1−x2>0
3√x1−
3√x2=
| | (3√x1−3√x2)(3√x12+3√x13√x2+3√x22) | |
= |
| = |
| | (3√x12+3√x13√x2+3√x22) | |
| | x1−x2 | |
= |
| >0 rosnąca |
| | (3√x12+3√x13√x2+3√x22) | |
licznik dodatni z zał.
mianownik dodatni bo to suma pierwiastków z kwadratów
19 paź 21:45
aniab: albo z mianownika policzyć deltę ..zawsze ujemna
a2+ab+b2 >0 bo Δ=b2−4b2=−3b2
19 paź 21:47