maturalne
maturzysta: zadanie do bystrego
Ciąg an jest ciągiem arytmetycznym, w którym a51=1 oraz wyrażanie a23a37 ma najmniejszą możliwą
wartość. Wyznacz a1.
11 maj 18:29
11 maj 18:30
maturzysta: ale jest ponoc zle. sam autor rozwiazanie sie do tego prawie przyznaje
11 maj 18:33
Bogdan:
a
51 = a
1 + 50r ⇒ a
1 + 50r = 1 ⇒ a
1 = 1 − 50r
f = a
23 * a
37 = (a
1 + 22r) * (a
1 + 36r) = (1 − 50r + 22r) * (1 − 50r + 36r) =
= (1 − 28r) * (1 − 14r) = 1 − 42r + 392r
2 → minimum
| | 42 | | 3 | |
Funkcja f(r) = 392r2 − 42r + 1 osiąga minimum dla r = |
| = |
| |
| | 2 * 392 | | 56 | |
| | 3 | | 19 | |
a1 = 1 − 50r = 1 − 50 * |
| = −1 |
| |
| | 56 | | 28 | |
11 maj 19:39
Darek: czyli w sumie tak jak zrobilem z funckja pochodna tam :
https://matematykaszkolna.pl/forum/16079.html
to w jakis magiczny sposob jest dobrze xD ?
bo ja tam kombinowalem

a wynik ten sam

spamuje bo chcialbym wiedziec czy w jakis magiczny sposob chociaz troche zaczynam pochodne
jarzyc
11 maj 19:56
Jakub: Zrobiłeś dobrze Darek. Trzeba było znaleźć najmniejszą wartość wyrażenia a23a37. Ty
sprowadziłeś to wyrażenie do funkcji jednej zmiennej a1, a następnie policzyłeś pochodną i
przyrównałeś ją do zera. W ten sposób znalazłeś ekstremum (najmniejszą wartość). Tylko w tym
momencie przydałby się jakość uzasadnić, że jest to najmniejsza wartość. Można po prostu
stwierdzić, że jest to funkcja kwadratowa z ramionami skierowanymi do góry. Pochodna takiej
funkcji jest równa 0 w wierzchołku, a tam ma najmniejszą wartość.
11 maj 20:24
Darek: dziekuje za wyjasnienie

probowalem szukac w necie jakiegos proadnika o pochodnych, z tej strony nauczylem sie jak je
tworzyc, ale i tak nie moge zrozumiec ... jak wyglada wzgledem "pierwzowzoru"

i trudno mi
zrozumiec kiedy i po co sie ja robi

tam zgadywalem dlatego zalezalo mi na fachowej opinii
11 maj 20:29