indukcja matematyczna (nierówności)
małami: metodą indukcji matematycznej mam udowodnić:
n!<(n/2)
n dla n>(równego) 6 oraz 1/1
2 + 1/2
2 ... + 1/n
2<(równe) 2 −1/n.
z indukcja matematyczną w równości nie mam problemu, z nierównością nic mi nie wychodzi. pomogą
każde wskazówki
19 paź 19:01
Ola: Bardzo prosimy o pomoc, tu jest więcej takich, którzy tego nie potrafią...
14 lis 15:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| ≤ 2 − |
| |
| 12 | | 22 | | n2 | | n | |
2
o
n+1
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| + |
| ≤ (na mocy tezy) ≤ 2 − |
| + |
| 12 | | 22 | | n2 | | (n+1)2 | | n | |
| | 1 | | 1 | | −(n+1)2 + n | | −n2−2n−1 + n | |
− |
| + |
| = |
| = |
| = |
| | n | | (n+1)2 | | n(n+1)2 | | n(n+1)2 | |
| | n2+n+1 | | n2+n+1 | | n−1 | | n3−13 | |
= − |
| = − |
| * |
| = − |
| = |
| | n(n+1)2 | | n(n+1)2 | | n−1 | | n(n+1)*(n2−12) | |
| | 1 | | n3−1 | | 1 | | n−1 | | 1 | |
= − |
| * |
| = − |
| *(1 + |
| ) < (dla n>1) < − |
| |
| | n+1 | | n3−n | | n+1 | | n3−n | | n+1 | |
14 lis 15:35
Ola: Dlaczego po prawe stronie dodałeś wyrażenie z n+1?
14 lis 16:13
Mateusz:
A na czym polega dowodzenie metodą indukcji matematycznej
14 lis 17:03