Dzielenie wielomianów
Jacek: Podziel wielomian U(X)= 4x4 + 3x2 + x − 2 przez V(X) = x2 + x
Proszę o pomoc, ponieważ mi nie wychodzi.
19 paź 18:46
PuRXUTM: zapisz to dzielenie
19 paź 18:50
Jacek: (4x4 +3x2 + x − 2):(x2 + x)
19 paź 18:51
PuRXUTM: ehh... chodzi mi o wynik i o resztę
19 paź 18:52
Jacek: Ogólnie to ma wyjść tak:
U(x) = (4x2 − 4x + 7) * V(x) − 6x −2
19 paź 18:54
PuRXUTM: no i gut
19 paź 18:56
Jacek: stary, weź pomóż
19 paź 18:56
PuRXUTM: dobra postaram Ci się to rozpisać − tylko proszę nie nazywaj mnie starym

aż taki stary to ja
nie jestem
19 paź 18:58
Mila:
4x4 + 3x2 + x − 2 ):( x2 + x)=4x2−4x+7
−(4x4+4x3)
==========
−4x3+3x2
−(−4x3−4x2)
===============
7x2+x
−(7x2+7x)
=================
−6x−2 reszta
19 paź 19:00
PuRXUTM: 4x2−4x+7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(4x4+3x2+x−2):(x2+x)
−4x4−4x3
−−−−−−−−−−−−−−−−
−4x3+3x2+x−2
+4x3+4x2
−−−−−−−−−−−−−−−−
7x2+x−2
−7x2−7x
−−−−−−−−−−−
−6x−2
19 paź 19:00
Jacek: no ok, ok

. Dziękuje Wam za pomoc
19 paź 19:08
Mila:
19 paź 19:51