Funkcje
Kasia: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=−2x−1 dla x<−1 oraz x+2 dla x≥−1
Wyznacz (o ile istnieją) miejsca zerowe tej funkcji.
W odp. jest że −1 a ja gdy narysowałam ten wykres wyszło mi że nie ma miejsc zerowych. Proszę o
pomoc
19 paź 18:41
aniab:

nie ma miejsc zerowych
19 paź 18:45
Kasia: Ta czerwona linia to funkcja prawda? Bo dokładnie tak samo mi wyszło. Punkt −1 należy do jej
wykresu tak? I to znaczy że w odp. jest błąd?
19 paź 18:47
PuRXUTM: 1)y=−2x−1 dla x∊(−∞;−1) oraz 2)y=x+2 dla x∊<−1;+∞)
1) y=−2x−1
0=−2x−1
| | 1 | |
x=− |
| x ∉ D ( dziedzina w tym przypadku x∊(−∞;−1) )
|
| | 2 | |
2) y=x+2
0=x+2
x=−2 x∉ D ( dziedzina w tym przypadku x∊<−1;∞ )
więc nie ta funkcja nie mam miejsc zerowych
19 paź 18:47
Kasia: Aha dziękuję za wytłumaczenie
19 paź 18:52