wielomiany
***maturzystka****: reszta z dzelenia wielomianu W przez wielomian p(x)=x3 + 2x2 −x −2 jest równa x2 +x +1 .
wyznacz resztę z dzielenia wielomainu W przez wieloman V(x)=x2 − 1
11 maj 18:29
Squall: rozkład na czynniki najpierw zastosuj

otrzymasz wtedy:
P(x)=(x
2−1)(x+2)
Dalej już chyba sobie poradzisz
11 maj 18:32
***maturzystka****: nie wiem o co chodzi

co z tego że rozłorze na czynniki?
11 maj 18:42
Krzysiek: (x
2−1)(x+2) to jest ten rozłożony wielomian, trzeba go podzielić przez x
2−1 i powiedzieć co
| | (x2−1)(x+2) | |
zostanie, a jak widać − |
| =x+2 |
| | (x2−1) | |
11 maj 18:44
Squall: po rozkładzie jeden z czynników jest równy wielomianowi, przez który dzielisz
11 maj 18:44
Darek: P(x)=(x−1)(x−1)(x+2)
W(x) : P(x)=Q(x)
V(x)=(x−1)(x+1)
wiec P(x)=V(x) * (x+2)
| | P(x) | | W(x) | |
W(x):V(x)=W(x) : |
| = |
| * (x+2)
|
| | x+2 | | P(x) | |
W(x) : P(x)=Q(x)
W(x) : V(x)= Q(x) * (x+2)
W(x) : V(x)= (x
2+x+1)(x+2)
11 maj 18:48
***maturzystka****: dzięki wam
11 maj 19:27