funkcje
zadanie: Proszę o pomoc przy tych funkcjach:
mam naszkicowac i odczytac miejsca zerowedla x=<−2π,2π>:
a)y= ctg(x+3π/2)
czyli jest to przesunięcie funkcji o wektor: [−3π/2;0] czyli w lewo?, wiec miejsca zerowe to:
y=0 gdy
x= −2π; x=−π; x=0; x=π; x=2π tak

b) y=tg(x)−1 czyli przesuniecie o wektor [0;−1] ? czyli o 1 w dół ?
ale to wówczas jak odczytac miejsca zerowe?
19 paź 17:32
MQ: Ad b) miejsca zerowe są dla tg(x)=1
19 paź 17:37
zadanie: czyli y=0 gdy x=1 tak?
19 paź 17:39
MQ: Nie −− y=0 gdy tg(x)=1, czyli gdy x=−3π/2 i π/2
19 paź 17:48
zadanie: tylko na wykresie mi tak nie wychodzi
19 paź 17:53
zadanie: tylko na wykresie mi tak nie wychodzi
19 paź 17:53
zadanie: tylko na wykresie mi tak nie wychodzi
19 paź 17:54
Mila:

y=tgx−1
tgx−1=0
tgx=1 i x∊<−2π;2π}
i teraz oblicz i zobacz na wykresie.Strzałki pokazują jak przesunąć wykres
19 paź 18:46