granica ciągu
julka: proszę o pomoc:
oblicz granicę ciągu
lim √n2+4 − n
19 paź 17:29
ahh.: granica ciągu bedzie 0.
najpierw mnozenie przez sprzezenie a potem dzialas pod pierwiastkiem i bedzie 4/2n co = 0
19 paź 17:41
ahh.: chyba

Prosze sprawdzic jeszcze
19 paź 17:41
Mati_gg9225535:
limn→∞ √n2+4 − n = limn→∞ √n2(1+U4{n2}} − n=
=limn→∞ n√1+U{4}n2 − n = limn→∞ n√1+0 − n=
=limn→∞ n−n= limn→∞n(1−1) =0
chyba tak
19 paź 17:49
Mati_gg9225535: cos mi nie zadziałały te ułamki

ale chyba idzie sie połapać
19 paź 17:50
ahh.: tak nie bo to bedzie symobil nieoznaczony. bedzie jakby ∞−∞ albo ∞* 0 a tak byc nie moze. wynik
ten sam ale rozwiazanie bledne.
musisz mnozyc przez sprzezenie a potem jak juz bedziesz miala ogarniety licznik to walczyc z
mianownikiem.
19 paź 17:51
Ajtek:
Mati masz symbol nieoznaczony ∞*0.
19 paź 17:51
Mati_gg9225535:
lub tak:
| | (√n2+4−n)(√n2+4+n) | |
limn→∞ |
| = |
| | √n2+4+n | |
| | 4 | | 4 | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = 0 |
| | n√1+0+n | | n+n | |
19 paź 17:57
Mati_gg9225535: a ∞ mozna dodawac ?
19 paź 17:58
19 paź 17:59
julka: wielkie dzięki




a taki ciąg
| | 1+2+3+...+2n | |
lim |
| |
| | 1+2+3+..3n | |
19 paź 18:14
Mati_gg9225535: | | n(1n+2n+3n+...+2 | |
n przed nawias i zostaje Ci |
| |
| | n(1n+2n+3n+...+3 | |
| | 2 | |
wszystkie ułamki z n w mianowniku dążą do 0 więc cale wyrazenie dąży do |
| |
| | 3 | |
19 paź 18:31
Mati_gg9225535: sory za nie zamknięcie nawiasu, no i oczywiscie nie wspolmniałem, ale n się skraca
19 paź 18:31
julka: dzięki za pomoc
19 paź 18:44
Mati_gg9225535: nie ma za co
19 paź 18:56
+-: | | 1+2+3+...+2n | |
lim |
| iie rozumiem tego zapisu czy to nie miało być
|
| | 1+2+3+..3n | |
| | 1+2+4+...+2n | |
lim |
| =0 |
| | 1+3+9+..3n | |
20 paź 11:44
+-: Przez te kopiuj,wklej chciałem napisać
| | 1+2+4+...+2n | |
lim |
| =0
|
| | 1+3+9+..3n | |
20 paź 17:35
Godzio:
| | 2 | | 4 | |
Mati granicą ilorazu tych sum nie jest |
| , tylko |
| |
| | 3 | | 9 | |
20 paź 17:44
+-: 1+2+3+...+2n co oznacza ten zapis w jaki sposób otrzymuje się 1+2+3..podobnie w mianowniku . W
podanym zadaniu jest błąd nie wiadomo co autor(ka) miał na myśli..
20 paź 17:51