ZŁÓŻ FUNKCJE g(f(x))
Adam: Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc z tym przykładem ?
a) f(x)=1−2x, g(y)=y
2+y+1
b) f(x)=2x
3−x, g(y)=
√y+1−y
Próbowałem coś z tego filmu wyłapać ale nie czaje tego.
http://www.youtube.com/watch?v=BqmUpZeJQKE
19 paź 17:14
MQ: Wstawiasz f(x) za y
W pierwszym:
g(f(x))=(1−2x)2+1−2x+1
W drugim podobnie
19 paź 17:20
Adam: czyli to by było g(f(x))=√2x3−x+1−2x3−x ?
19 paź 17:28
MQ: Tak
19 paź 17:32
Adam: a teraz głupie pytanie, czy mogę ten pierwszy przykład dalej rozpisać :
g(f(x))=(1−2x)2+1−2x+1=1−4x−4x2+1−2x+1=4x2−6x+3
19 paź 17:33
Mila: a) g(f(x))=g(1−2x)=(1−2x)2+(1−2x)+1
b)
y≥−1
g(f(x))=g(2x3−x)=√2x3−x+1−2x3−x
dziedzina
2x3−x+1≥0
x≥−1
19 paź 17:37
Mila: Możesz doprowadzić do najprostszej postaci.
19 paź 17:38
Adam: jeszcze jedno: g(f(x))=g(2x
3−x)=
√2x3−x+1−2x
3−x <−−−− czy tu na pewno ma być minus ?
g(y)=
√y+1−y czyli to tak jakby było g(f(x))=
√2x3−x+1−(2x
3−x)=
√2x3−x+1−2x
3+x
19 paź 17:47
MQ: Po prostu Mila się pomyliła.
19 paź 17:49
Adam: Każdemu się zdarza, ja napisałem tak samo a Ty to zatwierdziłeś
19 paź 17:56
Adam: Dzięki za pomoc
19 paź 17:56
MQ: Fakt

Zatwierdziłem
19 paź 17:59
Mila: Tak, zapomniałam o nawiasie, dziękuję MQ, a dla Adama

, za to , że nie przepisuje
bezmyślnie.
19 paź 18:00