nierówność trygonometryczna
ada: cos(2x− π/5)≥ 1/2
19 paź 16:23
Ajtek:
Dalej sobie poradzisz

.
19 paź 16:27
ICSP: Ajtku coś mi się tutaj nie podoba
19 paź 16:29
Ajtek:
Cześć ICSP, co skopałem?
19 paź 16:51
ICSP: Witaj
Ajtku
| | π | |
Po prostu wydaje mi sie że funkcja cosx w przedziale (0; |
| ) jest malejąca |
| | 2 | |
19 paź 16:52
Mila: Witaj, Ajtek i ICSP.

ICSP jak leci na studiach?
19 paź 16:53
Ajtek:
No jest. Tylko do czego dążysz mów otwarcie. Ja dzisiaj nie mam specjalnie dnia do matmy

.
19 paź 16:53
Ajtek:
Hej
Mila

.
19 paź 16:54
Godzio:
Ajtek narysuj sobie cos(2x − π/5) (szkic, nie musisz dokładnie

) narysuj prostą y =
| | 1 | |
|
| i sprawdź czy to co podałeś to na pewno prawda |
| | 2 | |
19 paź 16:54
ICSP: Do tego że wedłóg mnie powinno być
| | π | | π | | π | |
2x − U{π}{5] ≤ |
| oraz 2x − |
| ≥ − |
| |
| | 3 | | 5 | | 3 | |
ale tylko mi się tak zdaje. Lepiej niech to ktoś potwierdzi
19 paź 16:55
ICSP: Witaj
Mila
Na studiach nudy

Wstajesz rano − idziesz na wykłady − zastanawiasz się po co tu jesteś bo i tak nic nie
rozumiesz − idziesz na ćwiczenia − wracasz do domu − idziesz spać
i tak w kółko
19 paź 16:56
Ajtek:
Cholera faktycznie

Cześć
Godzio.
Jak pisałem wcześniej, nie myślę dzisiaj

.
19 paź 16:57
ICSP: i okresu nie dodałem
19 paź 16:58
Ajtek:
Nie dodałeś okresu, a ja strzeliłem gafę "że łorety

"
19 paź 17:00
Godzio:

Cześć

Ja proponuję takie rozwiązanie:
Rozwiązujemy równanie:
| | π | | π | | π | | π | |
2x − |
| = |
| + 2kπ lub 2x − |
| = − |
| + 2kπ |
| | 5 | | 3 | | 5 | | 3 | |
| | 4 | | 2 | |
x = |
| π + kπ lub x = − |
| π + kπ |
| | 15 | | 15 | |
W ten sposób otrzymaliśmy punkty przecięcia, jeśli sobie narysujemy szkic, to z łatwością
możemy odczytać rozwiązanie:
| | 2 | | 4 | |
x ∊ <− |
| π + kπ, |
| π + kπ> |
| | 15 | | 15 | |
19 paź 17:03
Godzio:
| | 1 | |
Tam powinno być oczywiście − |
| π |
| | 15 | |
19 paź 17:04
ada: dobrze zrobiłam dzięki
19 paź 17:05