Prośba o kilka przykładów.
Sławek: Witam!
Mam prośbę o kilka przykładów.
Czy mógłby mi ktoś napisać kilka przykładów z nierówności na metodę "wężyka"?
Chciałbym sobie poćwiczyć i porozwiązywać jeszcze kilka przykładów a następnie poprosić Was o
sprawdzenie moich wyników.
Niestety ze strony juz wszystkie przykłady zrobiłem.
Pozdrawiam!
19 paź 15:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
metoda 'wężyka'

w sensie szkic wielomianu wysokiego stopnia

(x−3)(x−
√3)
4(x+
√27)(x
2−8)
15(x
3+27)
3(25−x
4) > 0
może takie coś na początek
19 paź 15:40
Sławek: o to chodzi

zrobie to ale chcialbym wiecej a moze nie az tak skomplikowanych
19 paź 15:42
Krzysiek: 'na początek' ciekawe co będzie na końcu...
19 paź 15:42
Sławek: Jeszcze mam takie pytanko:
na stronie pisze, ze rysujemy wężyka od góry jezeli wielomian zaczyna sie liczba dodatnia a od
dołu jezeli liczbą ujemną.
Nas uczono w szkole jednak, że zależy to od znaku najwyższej potęgi. To jak to wkoncu jest
naprawde?
19 paź 15:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
współczynnik 'a' to nic innego jak 'znak przy najwyższej potędze'
ponieważ w ogólnym zapisie masz:
W(x) = a*xn + b* xn−1 + ......
19 paź 15:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
inaczej ... znak współczynnika 'a' oraz znak przy najwyższej potędze to jest to samo
19 paź 15:47
Sławek: a i jeszcze taka rzecz:
Jak mam x(x−3)(−x+2) no to wszystkie potęgi tu są równe a znak pierwszy + wiec zaczne rysowac
od dołu czy od góry?
19 paź 15:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
ojjj widać nie rozumiesz o co chodzi.
jakbyś wymnożył nawiasy to byś dostał postać W(x) =
ax
3 + bx
2 + cx + d
a jak zobaczyć znak 'a' bez wymnażania

bardzo latwo:
patrzysz na znaki najwyższej potęgi 'x' W KAŻDYM nawiasie i jest mnożysz ze sobą
+1 * +1 * (−1) = −1 ... czyli a<0
19 paź 15:51
Aga1.: Od dołu, bo wymnażasz wszystkie współczynniki sprzed x.
1*1*(−1)=−1
19 paź 15:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale gdyby było:
x(x−3)(−x+2)
2 to by było +1 * +1 * (−1)
2 = +1 ... czyli a>0
19 paź 15:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
rozumiesz teraz jak wyglada 'procedura'
19 paź 15:52
Sławek: tak właśnie robiłem

ale myslalem, ze kryje sie za tym jakis inny sposob niz wymnazanie all.

Prosze w takim razie o wiecej przykładów, niekoniecznie tak trudnych jak ten wyżej
19 paź 15:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale tamten nie jest trudny

zrobisz ten to juz każdy zrobisz
19 paź 15:53
Sławek: i tak chce wiecej, chce miec pewnosc

19 paź 15:56
Heniek:

2x
3(x − 5)
28(x + 1)
32(x + 3) > 0
19 paź 15:58
Sławek: ale nie rysuj mi, daj mi sie samemu wykazać
19 paź 16:15
Sławek: dobra, wymiękam

Przykład neptuna za trudny

bo niewiem co zrobic z (x
2 − 8) oraz z
(25−x
4) oraz z (x
3 + 27)
no bo x
2 − 8 = (x−
√8)(x+
√8) no ale to jest do p
15 i jak to rozpatrzec?
19 paź 16:21
ICSP: (x2 − 8)15 = (x−√8)15(x + √8)15
19 paź 16:23
Sławek: aaaa

aaa 25−x
4? albo x
3 + 27 ?
to ost to bedzie (x
3 + 3
3 ) ale niewiem jak to wykorzystac.
19 paź 16:26
ICSP: 25 − x4 = −(x4 − 25) = −(x2 + 5)(x−√5)(x+√5)
x3 + 33 = (x+3)(x2 − 3x + 9)
19 paź 16:27
Sławek: aha to z 27 to wiem, rozwale wzorem ale z tym 25 niewiem co
19 paź 16:28
Sławek: aha w ten sposób. Dobra próbuję robić
19 paź 16:28
Sławek: ale ta funkcja kwadratowa nie ma miejsc zerowych, to co z nia?
19 paź 16:31
ICSP: pomyśl jaka jest jej wartość dla każdego x
19 paź 16:32
Sławek: 0?
19 paź 16:34
ICSP: czekaj Δ < 0 czyli nie ma miejsc zerowych a teraz piszesz mi że dla każdego x wartość funkcji
jest równa 0

Czyli funkcja posiada nieskończenie wiele miejsc zerowych ?
19 paź 16:35
Sławek: nie napewno nie 0, niewiem.
19 paź 16:35
Sławek: nie no strzelilem odpowiedzia bez zastanowienia
19 paź 16:36
ICSP: to podstaw kilka liczba zamiast x. Policz ile ci wyjdzie i wyciągnij wnioski
19 paź 16:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie 0 tylko >0

x
2 ≥ 0
x
2 + 5 ≥ 5
> 0

(brak miejsc zerowych)
19 paź 16:37
Sławek: no ze wartosc zawsze bedzie −
19 paź 16:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
a specjalnie w przykładzie dalem 'różne' rzeczy byś przećwiczył WSZYSTKO (rozkład ze wzorów
skróconego mnożenia ... zauwazenie, że tutaj brak miejsc zerowych ... 'odbijanie' przy
parzystych potęgach ... a co robi się przy wysokich potęgach nieparzystych ... itd.)
19 paź 16:38
Sławek: no wlasnie ja zauwazylem, ze tu nie ma miejsc zerowych i niewiem co z tym fantem teraz zrobic,
o to chodzi wlasnie
19 paź 16:39
Sławek: dobra wyszło mi:
(−∞,−8)u(−√27,−3)u(−√5,√3)u(√3,√5)u(3,8)
19 paź 16:43
Sławek: prosze o sprawdzenie
19 paź 16:44
Sławek: i jak?
19 paź 16:49
Sławek: czemu nikt tego nie chce sprawdzic?
19 paź 16:56
Aga1.: −8 nigdzie nie ma.
19 paź 16:56
Sławek: tam jest zamiast 8 i − 8 √8 i −{8} pomyliło mi się a tak poza tym?
19 paź 16:57
ICSP: to poraw
√8 < 3 przecież
19 paź 16:59
Sławek: aha no tak, dobra pewnie takich błędów mam tysiace w tym przykładzie. Zdecydowanie too hard.
nie ma sensu robic az tak trudnych bo i tak sie gdzies pomyle.
Wazne ze na stronie all zrobilem i mi dobrze poszło
19 paź 17:01