wyznacz dziedzine
ania : | | x−5 | |
bardzo prosze m,i wytlumaczyc o co chdozi i jak to zrobic. wyznacz dziezdine 2x2− |
| |
| | x−2 | |
co oznacza x
2 ? prosze niech ktos ze mna zrobi ten przyklad
19 paź 15:19
ania : prosze mi wytlumaczc jak to sie robi
19 paź 15:29
ania : jak ktos zyczliwy zrobi ze mna 1 przyklad to inne zrobie sama na podstawie tego blagam pomozcie
chce sie czegos nauczyc a nie spisac od kogos w szkole
19 paź 15:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
na pewno dobrze napisalaś przykład
19 paź 15:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo szczerze mowiąc to nie ma NAJMNIEJSZEGO sensu
19 paź 15:38
19 paź 15:38
ania : | | x+1 | |
i polecenie to wyznacz dziezdine wyrażenia 3 dostalismy do zrobienia drugi to |
| : |
| | x−3 | |
19 paź 15:39
ania : | | 1 | | 1 | |
a trzeci to x− |
| + √x−3− |
| |
| | x+4 | | x | |
19 paź 15:40
ania : mialam nadzieje ze mi ktoś tutaj pomoze bo sama nie umiem zrobic tego nie rozumiem w ogole tego
wyznaczania dziedziny wyrazenia
19 paź 15:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
to w pierwszym może jednak x
2 powinno być
w drugim:
co musi być spełnione, aby należeć do dziedziny

1) mianownik górnego ułamka ≠0 czyli x−3 ≠0
2) mianownik dolnego ulamka ≠0 czyli x−4 ≠0
| | x+5 | |
3) mianownik 'głównego' ułamka ≠0 czyli |
| ≠ 0 |
| | x−4 | |
i na podstawie tego wyznaczasz dziedzinę
w trzecim
1) mianownik ułamka ≠0
2) liczba pod pierwiastkiem kwadratowym (a tak naprawdę PARZYSTEGO stopnia) ≥0
3) mianownik drugiego ułamka ≠0
19 paź 15:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
a dlaczego takie są warunki?
| | 1 | |
a powiedz mi ile to jest |
|  no wlaśnie ... nie wiesz ... ja tez nie wiem  nikt |
| | 0 | |
tego nie wie

albo ile to jest
√−5 
no właśnie ... też nie wiesz ... na poziomie gimnazjum/liceum nikt
tego nie wie (a reszta cicho siedzieć

)
i stąd te warunki
19 paź 15:45
ania : | | x−5 | |
no nie wiem czzemu jest x 2 moze to blad w druku zrobmy 2x 2 − |
| czyli zaczynam od |
| | x−2 | |
mianownika x−2 nie moze rownac sie zero tak?
19 paź 15:47
ania : haha czyli reszta wie
19 paź 15:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak dokładnie od tego zaczynasz ... i tylko to tutaj masz
no to gratuluję ... przećwicz to sobie jeszcze
19 paź 15:48
ania : i to w założeniach napiasć zał. x−2≠0 x=2 i co dalej mam zrobic
19 paź 15:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
x≠2

czyli D
f = R / {2}.
koniec zadania
19 paź 15:53
Aga1.: x≠2 tak zostawić lub zapisać w formie równoważnej
D=R−{2}
lub
D=(−∞,2)U(2,∞)
19 paź 15:54
ania : ok cyzli jesli napisze po prostu Df=R/{2} to tak już moze to zostac i tak moge wpisac w
odpowiedz?
19 paź 15:56
ania : ja myslala ze trzeba bedzie cos liczyć tutaj,, a czy osi nie powinno się narysowac do tego i to
zaznaczyc?
19 paź 15:57
ania : | | x+5 | |
to podpunkcie b bedzie x−3≠0 x≠3 x−4≠0 x≠4 i |
| ≠0 − i to juz tak zostawiam ? |
| | x−4 | |
19 paź 15:58
ania : czy napisac x≠−5 i x≠4
19 paź 15:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
| x+5 | |
| ≠ 0 // *(x−4) bo x−4 ≠0 (patrz poprzedni warunek) |
| x−4 | |
czyli x+5 ≠ 0
czyli x≠ −5
| a | |
| ≠ 0 .... wtedy ZAWSZE a≠0 (oraz dodatkowo wcześniej założenie, że b≠0)  |
| b | |
19 paź 16:02
ania : czyli Df= R/{3,4−5} ?
19 paź 16:05
ania : a podpunkcie trzecim x+4≠0 x≠−4 √x−3≥0 i x≠0 ?
19 paź 16:06
Aga1.: tak.
19 paź 16:07
ania : a jak zapisac w podpunkcie 3 Df=R/{−4,

i dale jak wpisac ten pierwiastek i x
19 paź 16:08
Aga1.: w trzecim x≠−4 i x−3≥0 i x≠0
19 paź 16:09
ania : ale jak to zapisac w odpowiedzie Df= R/{?}
19 paź 16:10
Aga1.:
19 paź 16:12
Aga1.: Wyznacz część wspólną trzech warunków.
19 paź 16:13
ania: oka w porpzednich dwoch przykladach nie rysujemy osi>?
19 paź 16:15
Aga1.: Nie było takiej potrzeby, ale jak się uprzesz, to możesz podawać odpowiedź jako sumę kilku
przedziałów.
19 paź 16:18
ania: to bedzie D=(−∞,3)U<3,∞)w smie czemu tylklo 3 jest jak tam est jeszcze x nie moze rownac sie −4
19 paź 16:18
ania: ? cy moze mi ktos jeszcze raz ostatni przyklad wytlumaczyc
19 paź 16:23
Aga1.: Część wspólna , to tam, gdzie występują trzy kolory, a −4 wyrzuciłam zaznaczając kółeczkiem
pustym (pierwszy z lewej strony)
19 paź 16:23
ania: trzy kolory to bd D= <3,+∞) ?
19 paź 16:26
Aga1.: x+4≠0, x≠−4, czyli x∊(−
∞,−4)U(−4,
∞)
i x≠0 , czyli ....
i x−3≥0, x≥3, czyli x∊<3,
∞)
Przedziały zaznaczyłam na osi liczbowej, a część wspólna , to dziedzina
D=<3,
∞)
19 paź 16:28
Aga1.: Tak Aniu.
19 paź 16:29
ania : a w podpunckie 1 D=(−∞,2)U(2,∞) cze przy 2 jest nawias ) a nie > cemu to przedzial otwarty a
nie zamkniety nie powinno byc x∊<2,+∞) wiec D=(−∞,2> U <2+∞) ?
19 paź 16:33
Aga1.:

Przecież 2 nie należy do dziedziny, więc nie może być przedział domknięty.
<a,b) przedział lewostronnie domknięty ( a należy do przedziału, prawostronnnie otwarty,
b nie należy do przedziału
19 paź 16:38
ania : acha ale powiedz mi prosze bo mnnie to zaciekawilo jak bysmy chcialy narysowac do podpunktu 1 i
2 wykres os z przedialami to akby to wygladalo ?
19 paź 16:43
Aga1.:

Np. z godz.16;05
D=R−{−5,3,4}
D=(−
∞,−5)U(−5,3)U(3,4)U(4,
∞)
19 paź 17:15