rownania logarytmiczne zadanie z logarytmowaniem stron
skywalker3: Witam, mam problem, nie wiem jak rozwiazac te przyklady. tzn niby robie dobrze a wyniki
zupelnie inne

:
a) x
2−1/2logx=100
b)
√xlog√x=10
c) (
√x)
log5 x−1=5
d) x
3−logx/3=900
Bardzo prosze o szybka odpowiedz!
19 paź 14:59
skywalker3: zrobi ktos chociaz 1 przyklad
19 paź 16:23
Mila: a) x>0
x
2−(1/2)logx=100 /logarytmujemy obie strony (−są dodatnie dla x>0)
logx=t
4t−t
2−4=0 /*(−1)
t
2−4t+4=0
(t−2)
2=0
t=2
logx=2
x=100
19 paź 16:44
Aga1.: a) x2−1/2logx=100
x>0
logarytmuję przy podstawie 10
logx2−1/2logx=log100
(2−1/2logx)*logx=2 /*2
(4−logx)logx=4
−log2x+4logx−4=0/*(−1)
log2x−4logx+4=0
(logx−2)2=0
logx=2
x=100.
19 paź 16:46
Mila: b)x>0
√xlog√x=10 /
2
x
log√x=100 /logarytmujemy
log
√x*logx=2
log
2x=4
logx=2 lub log x=−2
Dalej spróbuj sam.
19 paź 16:51
skywalker3: Dziękuje bardzo

19 paź 17:05
Mila:
19 paź 17:06