Oblicz wysokość w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym.
nati: Pomógłby ktoś? Przez pierwiastki nie daję rady z wykonaniem tego zadania

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość
√2, a krawędź boczna
√3. Ile wynosi wysokość tego ostrosłupa?
19 paź 14:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
to zrób to dla wartości a i b
i na koniec podstaw a=
√2 i b=
√3
19 paź 14:25
aniab: przekątna podstawy = a√2 = √2*√2=2
połowa przekątnej = 1
i masz trójkąt prostokątny h, 1, √3 pitagoras
h2=3−1 =2
h=√2
19 paź 14:27
nati: Byłbyś w stanie dać mi jakieś wskazówki? Wytłumaczyć, jak obliczać prawidłowo i w miarę krótkim
czasie? Wiem, że jestem w stanie dojść do rozwiązania, ale jestem pewna, że będę siedziała nad
tym spory czas
19 paź 14:27
Mila:

a=
√2
b=
√3
|AC|=a
√2=
√2*
√2=2
|OC|=1
W ΔSOC:
b
2=|OC|
2+H
2
(
√3)
2=1
2+H
2
3=1+H
2
H
2=2
H=
√2
19 paź 19:49