Krótkie równanie
Leon: Rozwiązać w zbiorze liczb wymiernych nieujemnych:
xy = yx
19 paź 14:09
Ajtek:
Wg mnie xy=yx ⇔ x=y, ale pewności nie mam.
19 paź 14:27
Leon:
Dobre spostrzeżenie, ale nie wystarczające, bo dla przykładu
x = 4
y = 2
oraz
też są rozwiązaniami. Brakuje mi formuły do obliczania tych wyników.
19 paź 14:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
1
o
x=1
1
y = y
1 ⇔ 1 = y ⇔ x=y
2
o
x≠1
| | y | |
xy = yx ⇔ logx xy = logx yx ⇔ ylogxx = x logyx ⇔ |
| = logy x ⇔ yy/x = x ⇔ |
| | x | |
⇔ {y
y}
1/x = x ⇔ y
y = x
x ⇔ y=x
19 paź 14:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
cholera ... zwaliłem −−− zamieniłem sobie logarytm
19 paź 14:44
AC:
Wyliczyłem,
masz taki wzór
| | n+1 | |
y= ( |
| )n , gdzie n∊N+ |
| | n | |
19 paź 15:15
pigor: ... lub np. tak :
niech y=px , to x
px=(px)
x ⇒ (x
p)
x=(px)
x ⇒ x
p=px /*x
−1 ⇒ x
p−1=p ⇒
⇒
x=p 1p−1 i y=px= p* p
1p−1= p
1p−1+1 ⇒
⇒
y=(p 1p−1)p , no to jeśli
1p−1=n ∊N
+ ⇒ 1=pn−n ⇒
pn=n+1 ⇒
⇒
p=n+1n, zatem
x=(n+1n)n i
y=(n+1n)n+1 i
n∊N+...
19 paź 15:59