Proszę o równanie!!! Wynik: Pani Zofia-83kg, pani Anna-80kg..
[A]^os: Pani Anna ważyła o 3kg mniej niż pani Zofia. Po kuracji odchudzającej pani Anna waży o 15%
mniej, a pani Zofia o 15kg mniej i obie ważą tyle samo. Ile kilogramów ważyła każda z tych pań
przed kuracją odchudzającą?
11 maj 18:13
Squall: x − waga pani Zofii
y − waga pani Ani
x=y+3
11 maj 18:30
[A]^os: Bo np spróbuj z tymi danymi:
x−waga pani Zofii
15%x=0,15x−waga pani Anny
11 maj 18:38
Squall: x=y+3 − waga początkowa
| | 85 | |
x−15= |
| y − waga po odchudzaniu. |
| | 100 | |
Układ równań do rozwiązania i po sprawie

Nie wiem po co na siłę kombinujesz
11 maj 18:40
[A]^os: Nie kombinuję tylko w takim systemie teraz mam rozwiązywać

! Takie wymagania nauczyciela
11 maj 18:43
11 maj 20:22
Squall: No dobra, spróbuję Twoją metodą
11 maj 20:24
tim: Squall dawaj konkurs

Ostatnio dużo rozwiązałeś? A jak teraz?
11 maj 20:24
Squall: x − waga pani Zofii
y − waga pani Ani
Prosty układ równań
x=y+3
x−15=y−0,15y⇒x=y−0,15y+15
Podstawiasz x z pierwszego równania:
y+3=y−0,15y+15 obustronnie odejmujesz y
3=−0,15y+15
0,15y=12
15y=1200
y=80
x=y+3
x=80+3
x=83
11 maj 20:29
Squall: Tim, wezmę się za to jutro, bo maturkę z historii mam i dwóch rzeczy na raz nie dam rady
11 maj 20:30
Squall: Zamknięte leżą już zrobione, teraz tylko za otwarte się muszę wziąć
11 maj 20:30
tim: No

Ty humanistą jestes?
11 maj 20:35