Wyznacz założenia f◯f , g◯g, f◯g, g◯f
Ja: Wyznacz założenia f◯f , g◯g, f◯g, g◯f gdzie:
| | x+1 | | 2x | |
b) f(x)= |
| , g(x)= |
| |
| | x−2 | | x−4 | |
c) f(x)=x
2, g(x)=2
x
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
19 paź 12:03
aniab: c)
f□f = (x2)2
f□g = (2x)2
g□f = 2x2
g□g = 22x
19 paź 12:05
Patronus: b)
| | x+1 | | x+1 | | 2x−1 | | x−2 | | 2x−1 | |
f(f(x)) = ( |
| +1)/( |
| −2) = |
| * |
| = |
| |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | | −2x+3 | | −2x+3 | |
reszta analogicznie
19 paź 12:07
Ja: Dlaczego w mianowniku mianownika drugiego ułamka jest x−2? Tam na "parterze" piętrowego ułamka.
19 paź 12:18
Ja: Dobra, już wiem.

Przepraszam za kłopot.
19 paź 12:24
Ja: Można trochę dokładniej wyjaśnić? Dalej nie łapię o co w tym chodzi.
19 paź 12:38
Patronus: Zamiast x wstawiasz wartość funkcji składanej:
| | f(x) +1 | |
f□f = f(f(x)) = |
| |
| | f(x) + 2 | |
19 paź 12:41
Ja: To akurat rozumiem, ale na czym polegają dalsze obliczenia?
19 paź 13:01