rownania i nierownosci
Alois~: rozwiaz nierownosc z niewiadomą x:
i doszłam do momentu gdzie mam
(x−2a)(x+2a)<0
przy czym x≠2a
i jak to teraz ładnie rozwiazać?
narysowałam sobie też na osi zaznaczyłam −2a i 2a parabola ramionami w gore
19 paź 11:35
aniab: więc x∊(−2a;2a)
19 paź 11:38
Alois~: tak ale to jeszcze trzeba rozpatrzyc w zaleznosci od a
a = 0 czyli nie mam rozw
a kiedy a>0 i a<0 nie wiem jakos jak to zapisać
19 paź 11:40
AC:
Zapisz tak:
x∊(−2|a|; 2|a|)
i zauważ jak a=0 to x∊(0;0)=∅
19 paź 11:47
aniab: dla a ≠0 rozwiązaniem jest przedział jak wyżej
19 paź 11:47