She: Krawędz podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4√3. przekątne
sąsiednich ścian bocznych wychodzące z jednego wierzchołka tworzą kąt 60* (stopni

)
Oblicz objętość tego graniastosłupa.
V=Pole podstawy * H ------- z tego wzoru a powinno wyjść 192√3 tylko nie wiem jak to
rozwiązać
Jakub: Graniastosłup prawidłowy czworokątny ma w podstawie kwadrat. Ten kwadrat ma bok długości
4
√3.
Kąt między sąsiednimi przekątnymi jest pokazany na tej stronie
972. Tylko że powinien
być kwadrat w podstawach na tych rysunkach.
Trójkąt:
przekątna ściany bocznej -- przekątna ściany bocznej -- przekątna podstawy
jest trójkątem równobocznym, czyli wszystkie jego boki są takie same.
Przekątna podstawy: d=a
√2=4
√3*
√2=4
√6. Czyli przekątna ściany bocznej ma 4
√6.
Teraz z Pitagorasa znajdź wysokość graniastosłupa i dalej prosto.