matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całeczka :)
Ola:
∫ arccos
2
xdx
19 paź 08:26
ZKS:
1
arccos(x) = t (cos(t) = x) ; −
dx = dt
√
1 − x
2
− ∫ t
2
√
1 − cos
2
(t)
dt = − ∫ t
2
sin(t) = −2tsin(t) + (t
2
− 2)cos(t) + C = −2arccos
2
(x)
√
1 − x
2
+ (arccos
2
(x) − 2)x + C
19 paź 09:48