kresy
Aneta: wyznacz kresy dolne i górne!
wiem że supA=2 a infA=1 jedynie potrafie wykazać supA=1 tzn:
n≥1 |
2
n
2≥1/n
2
| | 1 | |
ponieważ 1+ |
| należy do zbioru A to znaczy że supA=maxA=2 |
| | 12 | |
a infA=1
1. ∀x∊ℛ takie że (m≤1)1≤x
2.∀m'>m, ∃x∊R, m'>x wykaż 1 i 2
jak to wykazać
18 paź 23:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
najprościej za pomocą granicy
nie wprost
niech infA >1
wtedy lim A >1 ... sprzeczne
18 paź 23:49
Aneta: no właśnie ja nie miałam jeszcze granicy.
18 paź 23:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście to napisałem w mocnym skrócie ... trzeba to odpowiednio 'oprawić' w jakieś
twierdzenia/kwantyfikatory
18 paź 23:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak można robić kresy bez granic ... ciekawe
18 paź 23:51
Aneta: no mnie tak uczą.
19 paź 00:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
to może inaczej.
inf A = m ⇒ ∀
n a
n ≥ m
załóżmy, że m>1
chcemy dojść do sytuacji, że:
| | 1 | | 1 | |
∀m ∃k ak = 1+ |
| ≥ m ⋀ 1+ |
| < m |
| | k2 | | (k+1)2 | |
dowód nie wprost.
wybieramy m>1
niech k = floor (
√1/(m−1))
| | 1 | | 1 | |
ak = 1+ |
| > 1+ |
| = 1 + m − 1 = m |
| | k2 | | | |
| | 1 | | 1 | |
ak+1 = 1+ |
| < 1 + |
| = 1 + m −1 = m |
| | (k+1)2 | | | |
skąd nierowność druga?
otóż:
| 1 | | 1 | |
| = |
| ≤ |
| (k+1)2 | | (floor (√1/(m−1)))2 + 2(floor (√1/(m−1))) + 1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
≤ |
| < |
| = |
| |
| | (floor (√1/(m−1)))2 + 1 | | (1/(m−1) −1) + 1 | | | |
zauważ, że : floor (x) + 1 > x
19 paź 00:07
Aneta: mam tak w zeszycie:
że Ad.1
| | 1 | | 1 | |
L=1+ |
| >1+0=1=P bo |
| >0 |
| | n2 | | n2 | |
L≥P
19 paź 00:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
ale to że |
| >0 o niczym nie przesądza |
| | n2 | |
tutaj jest po prostu ukryta granica w tym rozwiązaniu
19 paź 00:09