KOMBINATORYKA
Patrycja: Mamy 9 różnokolorowych szuflad i 5 ponumerowanych kul, które umieszczamy losowo w tych
szufladach. Ile jest możliwych rozmieszczeń tych kul, jeśli wszystkie kule mają się znaleźć w
rożnych szufladach?
PROSZĘ O POMOC I WYTŁUMACZENIE....
18 paź 23:17
Beti: czyli pierwsza kula może trafić do jednej z 9 szuflad, druga do jednej z 8 szuflad (bo każda
kula ma być w innej szufladzie), trzecia − do jednej z 7 szuflad, itd
więc N = 9*8*7*6*5 = 15120
Jesli wolisz wzorami, to lecą tutaj wariacje bez powtórzeń:
| | 9! | | 9! | |
V95 = |
| = |
| = 5*6*7*8*9 = 15120 |
| | (9−5)! | | 4! | |
18 paź 23:25