wektory
`me~: POTRZEBUJĘ WSPARCIA

Oblicz cos kąta α między dwoma wektorami a
−> i b
−> jeżeli a
−>=u
−>+2w
−> ,
b
−>=u
−>−w
−> , |u
−>|=|w
−>|=1 , u
−> prostopadłe do w
−>.
18 paź 23:14
`me~: wydaje mi się że trzeba coś podziałać z prostopadłością tych dwóch wektorów bo ich iloczyn
wektorowy będzie równy 0 tylko nie wiem jak to wykorzystać
18 paź 23:26
18 paź 23:26
`me~: jak mam policzyć iloczyn wektorowy skoro nie znam u−> i w−>...?
18 paź 23:33
ewa: a→◯b→=(u→+2w→)◯(u→−w→)=...po wymnożeniu i skorzystaniu z faktu, że u◯w=0
= |u→|2−2|w→|2=1=2=−1
|a→|2=a→◯a→=(u+2w)◯(u+2w)=|u|2+2|w|2=1+4=5
stąd |a→|=√5
analogicznie trzeba policzyć |b→| i powstawiać do wzoru na cosα
6
18 paź 23:37
`me~: eh już nie myślę... policzyłem wcześniej tak damo tylko nie skorzystałem z własności iloczynu
skalarnego

dzięki za ukierunkowanie
18 paź 23:41
ewa: |b→|2=b→◯b→=(u→−w→)◯(u→−w→)=u→◯u→−2u→◯w→+w→◯w→
18 paź 23:44
ewa: Proszę bardzo
18 paź 23:45