matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
fff
xz:
oblicz log
a
b
4 jeśli log
a
4=3 oraz log
b
4=8
1
wydaje się bardzo proste ale nie wychodzi log
a
b
4=
= i teraz mam
log
4
a + log
4
b
problem gdzie jest błąd log
a
4 +log
b
4 = ?
18 paź 22:57
Eta:
1
1
log
4
a=
=
log
a
4
3
1
1
log
4
b=
=
log
b
4
8
teraz działaj
18 paź 23:00
Eta:
Można też tak: log
a
4=3 ⇒a
3
=4 i log
b
4=8⇒ b
8
=4 ⇒ a
3
=b
8
⇒ a= b
8/3
to: ab= b
11/3
3
3
24
log
ab
4=log
b
11/3
(4)=
*log
b
4 =
*8=
11
11
11
18 paź 23:26