wielomiany
chomik: nie wykonujac dzialan okresl wyraz wolny oraz stopien wielomianu :
(5x2+3)(3x3+2x2−1)
(3x−2)(x+5)(7−x)
jak sie wykonuje takie zadania, bo nie rozumiem jak sie zabrac za to
18 paź 22:35
ICSP: a) a0 = −3 st = 5
b) a0 = − 70 st = 3
18 paź 22:44
Piotr:
dobrze, ze nic nie pisalem
18 paź 22:45
chomik: jak sie za to zabrac
18 paź 22:45
ICSP: wyraz wolny − wymnażasz ze wszystkich nawiasów wyrazy które nie mają przy sobie x
stopień − dodajesz do siebie najwyższe potęgi przy x ze wszystkich nawiasów
18 paź 22:47