zad. naszkicuj wykres i odczytaj miejsca zerowe funkcji dla x∊<−2π, 2π>
a) y=cos(x+π\2)
b) y= −sin(x+π\2)
c) y= tg(x)−1
d) y= ctg (x+ 3π\2)
| π | ||
a) narysuj wykres y=cosx i przesuń go w lewo wzdłuż osi x o | ||
| 2 |
| π | ||
, czyli o wektor [− | ,0] | |
| 2 |
| π | ||
b) narysuj wykres y=sinx, przesuń go o | w lewo wzdłuż osi x, czyli o wektor | |
| 2 |
| π | ||
[− | ,0], a następnie tak otrzymany wykres odbij symetrycznie względem osi x | |
| 2 |
1) a) rysujesz wykres y=cosx
| −π | ||
b) przesuwasz = wektor [ | ,0] | |
| 2 |
1) y=sinx
| −π | ||
2) przesunięcie o wektor [ | ;0] czerwony wykres | |
| 2 |
Dobranoc
| 3π | ||
d) ctg (x+ | ) | |
| 2 |
| 3π | ||
2) Przesuwasz w lewo o wektor [− | ;0] | |
| 2 |