matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prawdopodobieństwo
Michał000 :
Z grupy 9 chłopców i 7 dziewcząt wybieramy jednocześnie 3 osoby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wśród wylosowanych osób znajdzie się co najmniej 1 dziewczyna... Proszę o pomoc, z góry dzięki
18 paź 22:28
aniab:
1−pr−wo że sami chłopcy
3
9
3
16
1−
/
18 paź 22:30
Eta:
Poprawny zapis:
16
3
|Ω|=
9
3
P(A)= 1−P(A
'
) = 1−
16
3
18 paź 22:47