Czesc
Proszę o sprawdzenie zadanka oraz pomoc w tym drugim
Zad. 1
Uzasadnij tożsamośc:
a) L=cosα *ctgα +sinα=1/sinα=P
L= cosα* ctgα+sinα= cosα *cosα/sinα+ sin2α/sinα=cos2α/sinα + sin2α/sinα= 1/sinα =P
Zad2.
Oblicz wartosc fnkcji trygonometrycznych kątów α i β.
Rysunki
a) y=3x b) y= − 1/2x
czy to chodzi o ten wzór: a= tgα ?
w pkt. a) bedzie to odp. 72 st.?
a w pkt. b) a= − 1/2 więc nie wiem
| 1 | ||
ctgα = | ![]() | |
| 3 |
| 3 | 3√10 | |||
sinα = | = | ![]() | ||
| √10 | 10 |
| √10 | ||
cosα = | | |
| 10 |
| 1 | 1 | |||
b) a = − | ⇒ tgα = − | |||
| 2 | 2 |
| √5 | ||
sinα = | ||
| 5 |
| 2√5 | ||
cosα = − | ||
| 5 |
a czy mógłbyś/mogłabyś jeszcze zerknąć na to zad. 1 czy dobrze zrobiłam?
Byłabym bardzo wdzięczna