HELP! Objetosc i pole
ABC OLAAAA:
1. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego,
którego pole podstawy jest równe 81cm2, a kąt miedzy przekątną ściany bocznej i krawędzią
podstawy ma miarę 60 stopni.
2. Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego równa 8cm tworzy z krawędzią boczną
kąt 30 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa.
3. Podstawą graniastosłupa prostego jest romb. Dłuższa przekątna rombu równa 12cm tworzy z
bokiem rombu kąt 30 stopni. Dłuższa przekątna graniastosłupa tworzy z tą przekątną kąt 60
stopni. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
11 maj 17:46
bigduck: 1)
Pp = a2
a2 = 81
a = 9
V = a2 * H
V = 92 * 9√3
V= 729√3
Pc = 2*a2 + 4*a*H
Pc = 2*92 + 4*9*9√3
Pc = 162 + 324√3
Pc = 162 (1 + 2√3
11 maj 17:54
bigduck: 2)
a√2 = H/2
a√2 = 4 //*√2
2a = 4√2
a = 2√2
H = 8√3/2
H = 4√3
V=(2√2)2 * 4√3
V=8 * 4√3 = 32√3
Pc = 2* (2√2)2 + 4*2√2*4√3
Pc = 16 + 32√6
Pc = 16(1+2√6)
11 maj 18:05
bigduck: 3)
H=12
√3
a
√3=6
a= 2
√3
V=(4
√3 *12 *12
√3)/ 2
V= 4
√3 * 12
√3 *6
V= 144 *6 = 864
bigduck zmiata uczyć się do maturki
11 maj 18:14
ABC OLAAAA: Wielkie dzięki! i powodzenia !
11 maj 19:04
bigduck: Heh dzięki
11 maj 19:37