Granica ciągu
mEEly: Oblicz granicę ciągu:
an=2−na*cos(nπ)
Bardzo proszę o pomoc, nie wiem jak się do tego zabrać.
18 paź 22:19
ICSP: Jak jest określone a ?
18 paź 22:22
mEEly: Nie ma informacji
18 paź 22:23
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
an = ( |
| )n * a * (−1)n+1 = (− |
| )n*(−1) * a = −(− |
| )n * a dalej nie mam |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
pomysłu. To a mi strasznie przeszkadza.
18 paź 22:25
mEEly: a nie cos(nπ)=(−1)n ?
18 paź 22:31
mEEly: Dla parzystych n chyba jest dodatni, popraw mnie jeśli się mylę
18 paź 22:32
ICSP: dla n = 1 mam cosπ = −1
dla n = 2 mam cos2π = cos0 = 1
dla n = 3 mam cos3π = cosπ = −1
Faktycznie mój błąd. Jednak to nie zmienia faktu że nie mam pomysłu na rozwiązanie tego
przykładu ze względu na a
18 paź 22:34
mEEly: Hmm jeśli mam
| | 1 | |
To skoro |
| dąży do 0 a wszystko mnożę... to czy całość nie dąży do zera...? |
| | 2n | |
Chciałabym by było to takie proste, ale czuję że mogę bredzić..
18 paź 22:37
ICSP: | 1 | | n√a | |
| * (n√a)n = ( |
| )n |
| 2n | | 2 | |
mam wiec :
| | n√a | | 1 | |
lim ( |
| )n *(−1)n = lim ( |
| )n *(−1)n a to z trzech ciągów dąży do 0 |
| | 2 | | 2 | |
chyba tak
18 paź 22:39
mEEly: Może... jeszcze posiedzę z tym, dzięki za pomoc
18 paź 22:46