wielomiany
kim: Dany jest wielomian W(x)=(x
2−9x+14)(x
2+3x+m). Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla
których wielomian ma dokładnie trzy pierwiastki.
Generalnie zrobiłam to tak:
W(x)=(x
2−9x+14)(x
2+3x+m)
z pierwszego nawiasu
Δ=81−56=25
x
1 = 7
x
2 = 2
z drugiego nawiasu
Δ=9−4m
czyli skoro mają być tylko trzy pierwiastki, a z pierwszego nawiasu wyznaczyliśmy już dwa to:
9−4m = 0
ale jest to błędna odpowiedź. dlaczego? i jak to w takim razie rozwiązać?
18 paź 22:14
ICSP: Teraz zauważ że jeżeli drugi czynnik będzie miał też dwa pierwiastki oraz jeden z nich będzie
identyczny z jednym z pierwiastków z pierwszego czynnika to wielomian również będzie miał trzy
pierwiastki.
18 paź 22:17
kim: czyli założyć coś takiego?
G(x)=x2+3x+m
{Δ>0
{x1=2
{x2 ≠ 7
lub
{Δ>0
{x1=7
{x2 ≠ 2
?
18 paź 22:34
ICSP: a nie łatwiej sprawdzić dla jakiego m liczba x
1 = 7 jest pierwiastkiem ?
Czynność wykonać również dla m = 2
| | 9 | |
bo przecież jak wyjdzie Ci że liczba 7 jest pierwiastkiem oraz m ≠ |
| to Δ musi być > 0 |
| | 4 | |
18 paź 22:36
kim: hmm. chyba nie rozumiem.
podstawiłam G(7) = 49+21+m
m=−70
G(2) = 4+6+m
m=−10
| | 9 | |
tak, więc te dwie liczby nie należą do rozwiązania, a co zrobić żeby z tego m = |
| wyszedł |
| | 4 | |
jakiś przedział? (bo tak jest w odp)
18 paź 22:47
ICSP:
według mnie tak powinno być :
Jak masz w odpowiedziach ?
18 paź 22:49
kim: | | 9 | |
m ∊ (−∞; |
| ) \ {−70, −10} |
| | 4 | |
18 paź 23:01
ICSP: Dany jest wielomian W(x)=(x2−9x+14)(x2+3x+m). Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla
których wielomian ma dokładnie trzy pierwiastki.
biorę m = 0 i mam :
(x2 − 9x + 14)(x2 + 3x) = 0
x = 7 v x = 2 v x = 0 v x = − 3 − mam cztery pierwiastki a nie trzy. Błąd w odpowiedziach.
18 paź 23:03
kim: kurde. możliwe. to już chyba czwarty błąd w odpowiedzi w tej książce. :x
18 paź 23:06