symbol sumy
k: Witam, potrzebuje pomocy jak to obliczyc

n
k=0
http://www.zadania.info/4021197 znalazlem to tutaj, ale niezbyt to ogarniam. Moglby ktos mnie oswiecic

?
18 paź 22:08
k: czy to jest rownowazne?
n n
k=0 k=0
18 paź 22:24
ICSP: chyba n−k powinno być przy 1
18 paź 22:26
k: faktycznie mala pomylka mialo byc 1n−k, ale to jest dobrze?
18 paź 22:27
ICSP: na moje oko jest
18 paź 22:27
k: dziekuje

a gdybys byl tak mily i zerknal jeszcze na te dwa przyklady?
n n
| | | | | |
∑ | *(−1)k = ∑ | *1n−k*(−1)k= (1−1)n=0
|
| | | |
k=0 k=0
n n
| | | | | |
∑ | *2k=∑ | *1n−k*2k=(1+2)n=3n
|
| | | |
k=0 k=0
18 paź 22:33
ICSP:
18 paź 22:53
k: dziekuje
18 paź 23:10