zadanko
tomek215: znajdź wzór funkcji której wykres jest obrazem wykresu funkcji y=−2x+5 w jednokładności o
środku O(0,0) i skali s=−2
18 paź 22:08
tomek215: pomógłby ktos z zdaniem?
18 paź 22:13
Eta:
Równania jednokładności o skali s≠0 i środku S(0,0)
x
'= s*x
y
'=s*y
to:
| | 1 | | 1 | |
y=−2x+5 ⇒ |
| y'= −2* |
| x'+5 /*2 ⇒ y' = −2x+10 |
| | 2 | | 2 | |
odp: y= −2x+10
18 paź 22:22
tomek215: ale jezeli tam w skali jest −2 to chyba mam rozwiazac tak jak Ty rozwiązałas Eta tylko
pozmieniac znak i policzyc do konca?
18 paź 22:26
Eta:
Sorry nie zauważyłam minusa

Sam już to zmień ......
18 paź 22:28
Mila:

P=(x,y)
współrzędne punktu po przekształceniu
x'=−2x
y'=−2y
y=−2x+5
y'=−2*(−2x+5)=4x−10
y'=−2x'−10
opuszczamy znaczki (')
y=−2x−10 obrazem jest prosta rownoległa do danej prostej
18 paź 22:30
Eta:
Na jedno wychodzi
18 paź 22:32
tomek215: dzieki
18 paź 23:01