ważne
karola12: Tom pierwszy ma o 46 strron mniej od tomu drugiego.Obydwa tomy maja razem 270 stron . niech x
to bedzie ilosc stron w tomie 1 , a y w tomie 2 . Ile stron maja te tomy?
18 paź 22:01
18 paź 23:50
ewa: Podstaw za x do drugiego równania wyrażenie y−46 dostaniesz równanie z jedną niewiadomą
y. Rozwiąż je wyliczając y. Jak masz y to wstaw je do pierwszego równania i wylicz x
18 paź 23:52
Krzysiek : Mozemy zapisac piersze rownanie ze x=y−46 ⇒bo 1 tom ma o46 stron mniej od drugiego
Teraz piiszemy drugie rownanie ze x+y=270 teraz podstawmy za x =y−46 to bedzie y−46+y=270
| | 316 | |
wyliczymy z tego y i mamy 2y=270+46 to 2y=316 to y= |
| to y=158. Wiemy juz ze tom2 ma |
| | 2 | |
158 ston . Teraz ilosc stron tomu 1 wyliczymy z rownania pierwszego czyli x=y−46 to
x=158−46=112 stron
Teraz sprawdzamy x+y=270 to 112+158=270 czyli jest dobrze policzone
Odp. Tom pierszy ma 112 stron a tom drugi ma stron 158
19 paź 00:02